Milostyle

En blogg om uttryck och stil ur alla hänseenden

Underbart med lavendel

Något jag gillar, det är lavendel i alla dess former. Jag brukar köpa produkter med lavendel i. Lavendel är ju lugnande och går att ha även som te, utöver att ha den i krämer, olja och så vidare. Om man odlar egen lavendel så kan man använda det i bakverk så väl som att göra tvålar av det!

Gör egen lavendeltvål

Om du vill testa att göra egen lavendeltvål, så är det inte så svårt. Det är bara att köpa färdig tvålmassa samt smarta gummiformar, som finns i hobbybutiker. Sedan är det bara att använda dig av detta:

  • 500 gram tvålmassa
  • 30 droppar lavendelolja
  • 1 dl torkade lavendelblommor

Sedan gör du så här:

Smält önskad mängd tvålmassa i vattenbad. Snabbast går det om du skär massan i bitar. Alternativet för vattenbad är att smälta i mikrovågsugnen, men endast på låg effekt och med täta kontroller några sekunder emellan. Massan får inte koka eller bli alltför varm, då kan den bli förstörd.

När massan smält blandar du i blommor och droppar i önskad mängd olja. Häll därefter raskt ner lösningen i formar. Tvålen stelnar snabbt men vill du påskynda processen kan du ställa in dem i kylen. Därefter är det bara att lossa från formarna och njuta.

Gör eget lavendelsocker

Lavendelsocker kan man ha som dekoration på kakor eller i drycker. Här är ett bra recept:

  • 3 dl strösocker
  • 1 msk torkade och krossade lavendelblommor

Mal eller mortla lavendelblommorna tillsammans med 1 msk av sockret tills du får ett fint pulver. Blanda i det resterande sockret och blanda väl. Häll upp i en ren, lufttät burk

2 Mar 2022