Milostyle

En blogg om uttryck och stil ur alla hänseenden

Saker att tänka på när du ska anlita advokat

Som privatperson kan man komma att behöva en advokat en eller ett par gånger under hela sin livstid. Det beror ju helt på så att säga. Det är mer vanligt för den som bedriver näringsverksamhet att ha mer kontakt med advokater. Om det är så att du har behov av en advokat, läs bra tips på en juridikblogg samt läs även våra tips vi ger dig här. Det är en del saker du bör tänka på.

Anlita en advokat som är specialiserad på just den typ av juridik som du behöver hjälp med

Juridik i sig är väldigt omfattande och det är vanligt att jurister och advokater specialiserar sig på ett visst område. Det skulle bli för mycket för en advokat att lära sig allt om alla områden. Det är olika områden som en advokat kan verka i. Dessa kallas för rättsområden. Bland annat finns familjerätt, brottmål, hyresrätt, migrationsrätt, skatterätt och en massa fler. 

Så beroende på vad det är just du behöver hjälp med, så är det olika advokater du kan vända dig till. Är det exempelvis så att du behöver hjälp med att skriva ditt testamente så är det en advokat specialiserad på familjerätt du ska vända dig till. 

Om du är misstänkt för ett brott, då är det en brottmålsadvokat du ska vända dig till. Är det däremot så att du utsatts för brott så har du ofta rätt till en advokat eller jurist (ett målsägandebiträde) som hjälper dig under rättegången. Du har då rätt att själv välja vem du vill ha som målsägandebiträde. 

Välj en advokat med goda referenser

Bara för att du väljer en advokat som specialområde inom det du behöver hjälp med så innebär inte det automatiskt att den personen är rätt val för dig. Det är inte bara den juridiska kompentensen som avgör utan även tillgänglighet, social förmåga, pris med mera som spelar roll det också. Om du letar efter en advokat, hör med de du känner om de har någon att rekommendera alternativt sök på nätet och se vad andra har att säga om en viss advokatbyrå till exempel.

7 Feb 2021